2017-09-08 15.04.42

Lämmityspaneeli 5.9.2017

Kiinteistöjen lämmittäminen nyt ja tulevaisuudessa – Yleisötilaisuus 5.9.2017

Mistä lämpöä rivi- ja kerrostaloon? Suuri paneelikeskustelu kiinteistöjen lämmittämisestä nyt ja tulevaisuudessa pidettiin tiistai-iltana 5.9.2017 Hällä-näyttämöllä Tampereella. Tapahtuma järjestettiin yhdessä Kiinteistöliitto Pirkanmaan kanssa. Paikalla oli viisi panelistia: Petri Pylsy (Kiinteistöliitto, johtava asiantuntija (energia ja ilmasto)), Jyrki Kauppinen (Ympäristöministeriö, yli-insinööri), Asmo Rantanen (FinDHC, toiminnanjohtaja), Arto Hannula (Lämmitysenergia Yhdistys ry, toiminnanjohtaja), Terttu Vainio (VTT, vanhempi tutkija) ja Tomi Mäkiaho (Sulpu ry, Rototec Oy, tietohallintopäällikkö). Heitä aiheesta tenttasi juontajana toiminut Matti Huhta Ekokumppanit Oy:stä.

Paneeli houkutteli paikalle 130 kiinnostunutta osallistujaa. Aluksi juotiin kahvit ja voitiin jo käydä minimessutyylisesti tutustumassa alan yrityksiin. Näytteilleasettajina oli alan yrityksiä: Lamit Oy, Polarsol Oy, Tampereen Sähkölaitos, Rototec Oy, Solixi Oy, ESP Oy, Tom Allen Senera Oy, Smart Heating Oy, Ouman, C-Flush Oy, Solarvoima Oy ja Parkkisähkö Oy sekä Tampereen kaupungin Energianeuvonta RANE.

2017-09-08 15.06.24

Paneelin alussa jokainen piti lyhyen esittelyn organisaatiostaan ja sen edustamasta aiheesta. Keskustelu paneelissa kävi vilkkaana ja asiantuntemusta oli huikea määrä. Vahva yhteisymmärrys löytyi varsinkin suunnittelun tärkeydestä; kaikki energiaratkaisut eivät käy kaikille ja asiantuntijan tekemässä suunnittelussa ei kannata säästää! Yllättävän suuria säästöjä voi syntyä myös pieniltä tuntuvilla toimilla, kuten ikkunoiden tiivistämisellä.
Paneelin loppupuolella otettiin kysymyksiä yleisöstä panelisteille. Asiantuntevalla paneelilla sekä kiinnostuneella yleisöllä olisi ollut asiaa vielä enemmänkin ja paneelin lopettamisen jälkeen useimmat jäivätkin vielä keskustelemaan lisää sekä kiertelemään minimessuilla.

Paneelikeskustelu kuvattiin ja materiaalista koottiin muutaman minuutin mittaisia videoita eri aiheista. Seuraavassa on kaikki videot!
Jos haluat katsella videot YouTubessa, niin linkki soittolistaan on tässä.

Ennen kuin alkaa miettiä isoja energiaremontteja taloyhtiöön, kannattaa tarkastaa onko kaikki halvemmat ja helpommat ratkaisut jo tehtynä? Tässä esitellään mitä nuo halvat ja helpot ratkaisut sitten ovat.
Hyvässä kiinteistönpidossa on paljon tehtävää ja pitää ottaa monia eri asioita huomioon. Nyt puhutaan siitä, mikä asiat voivat estää tekemästä kiinteistönpitoa energiatehokkaasti!
Energia- ja korjausratkaisuja tehdään usein muiden muiden remonttien yhteydessä. Millaisten remonttien yhteyssä niiden tekoa kannattaa harkita?
Missä tapauksissa kaukolämmöstä kannattaa erota?
>
Maalämpö on yhä suositumpi kerrostalojen lämmitysmuoto, mutta onko se kuitenkaan kestävä ratkaisu?
Milloin PILP kannattaa asentaa ja mihin kohteisiin se sopii?
Aurinkoenergia tulee, ja se on tulossa lujaa! Onko se vielä kannattava taloyhtiöissä?
Rakennusten homeongelmat ovat olleet esillä paljon lähivuosina. Ympäristöministeriön yli-insinööri kertoo näkemyksensä ratkaisusta ongelmaan.
Entäpä tuulivoima, kannattaako tuotanto Pirkanmaalla?
Panelistit ovat nyt puhuneet paljon edustamiensa lämmitysmuotojen puolesta, mutta millä he itse kotinsa lämmittävät?